RSS Feed

[LATAR BELAKANG BLOG]

1.) Ceritakan masa yang diambil dalam pembinaan blog?

Saya  mengambil Kursus Sistem Komputer Level 3  di Kolej Instittut Teknologi Perak (ITP) Greentown Square Ipoh. Blog ini dinyatakan oleh  pensyarah yang bernama ialah Cik Nor Asmah Bt Abdullah memberikan kita. Masa yang saya diambil pembinaan blog  selama 3 minggu  pada 15 JANUARI 2012 – 6 FEBRUARY2012.

Pembinaan tugasan blog  ini ditetapkan topik  termasuk adalah  APLIKASI PERISIAN (maksud ialah Perisian komputer terdiri daripada program-progran yang membolehkan komputer melakukan sesuatu tugas), LESEN PERISIAN (maksud ialah Perjanjian yang dipersetujui antara kedua pihak, Jenis-jenis Software License, Cetak Rompak Dan Akibatnya), WARRANTY (maksud ialah Setiap pembelian yang dilakukan disertakan dengan warranty.Warranty ini selalunya sah, Tujuan Penggunaan Warranty, Sebab-sebab Syarikat Tidak Mengelurkan Warranty Yang Sah, Kepentingan Warranty dan ada lagi 3 Contoh  Gambar Warranty Card), MENYELENGGARA LESEN PERISIAN (Mendapatkan Maklumat Mengenai Lesan Perisian, Mendapat license perisian atau license naik taraf, Mendokumentasi Laporan License Perisian, Mengenalpasti Pencerobohan Perisian), PERISIAN UTILITY, PERISIAN APLIKASI, PERISIAN MEDIA DAN MUAT TURUN PERISIAN. 

Saya membuat blog menggunakan WORDPRESS, kerana ia lebih mudah memahami dan menggunakan. Saya mendapat banyak ilmu pengetahuan dalam pembuatan blog dan  mendapat  banyak maklumat semasa menjalankan blog.

2.) Bagaimana step pembinaan blog dari mula ?

Step 1 : Klik pada “WordPress.com – Get started here”. 

Step 2 : Tekan Get started here / Sign up now dalam WordPress.com.

Step 3 : Isikan Blog Adress, Username, Password, Comfirm Password.

 Step 4 : Tekan Create Blog untuk percuma dalam Thinking about upgrading.

Step 5 : Selepas itu CREATE blog anda,anda di minta buka Yahoo Mail untuk active kan Email Blog anda.

Step 6 : Tekan yahoo e-mail adress dalam yahoo ID dan password dalam Sign In to Yahoo.

Step 7 : Membuka email account yang sudah register.

Step 8 : Klik pada “Activate Blog” untuk mengaktifkan blog anda di “WordPress”

Step 9 : License set up WORDPRESS berjaya register dalam WORDPRESS.

Step 10 : Tekan email address / nama blog dan password untuk log dalam WordPress.

Step 11 : Setelah Klik pada ACTIVE BLOG anda akan mendapat paparan seperti dibawah .

3.) Apa itu blog dan apa itu wordpress?

Apa Itu Blog?

Istilah “weblog” dicipta oleh Jorn Barger pada 17 Disember 1997. Manakala singkatannya, “blog,” dicipta oleh Peter Merholz yang secara berseloroh memecahkan perkataan weblog menjadi frasa we blog di sidebar Peterme.com blognya April atau Mei 1999. Tidak lama selepas itu, Evan Williams di Pyra Labs digunakan “blog” sebagai kedua-dua kata nama 1 dan kata kerja (“ke blog,” bermaksud “untuk mengedit weblog seseorang atau untuk hantar ke weblog seseorang”) dan mencipta yang istilah “blogger”berkaitan dengan produk Blogger Pyra Labs, yang membawa kepada popularisasi terma.

Blog merupakan singkatan dari weblog adalah bentuk aplikasi web yang menyerupai tulisan-tulisan (yang dimuat sebagai posting) pada sebuah halaman web umum. Tulisan-tulisan ini seringkali dimuat dalam urut terbalik (isi terbaru dahulu baru kemudian diikuti isi yang lebih lama), meskipun tidak selamanya demikian.

Apa Itu WordPress?

WordPress pertama kali muncul pada tahun 2003 sebagai satu usaha sama antara Matt Mullenweg dan Mike Little untuk mewujudkan garpu b2. WordPress nama telah dicadangkan oleh Christine Selleck, kawan Mullenweg.
Pada tahun 2004, terma-terma pelesenan bagi pakej Jenis Movable bersaing telah diubah oleh Enam Selain dan banyak pengguna yang paling berpengaruh yang berhijrah ke WordPress.

Menjelang bulan Oktober, 2009, kandungan Sumber Terbuka 2009 sistem pengurusan Bahagian Pasaran Laporan sampai ke kesimpulan bahawa WordPress menikmati terbesar kekuatan jenama mana-mana sistem pengurusan kandungan sumber terbuka.

WordPress ialah satu alat penerbitan percuma dalam talian. Ia merupakan satu perisian berasaskan web yang membolahkan sesiapa sahaja membina serta menyelenggarakan atau menyunting laman web atau blog. Pada asalnya, tujuan WordPress adalah sebagai cara mudah untuk membina blog.

Perbezaan WordPress dan Blogspot

* Berikut perbezaan antara Blogger dan WordPress :

1. WordPress dapat mengimport post yang ada pada Blogger/Blogspot sebaliknya Blogger tidak boleh mengimport postin yang ada pada WordPress.

2. WordPress menyediakan form komen yang user friendly sedangkan Blogger agak sedikit sulit untuk memberikan sebuah komen, tapi jika anda setting tentu saja boleh user friendly

3. Blogger menyediakan menu Drag Drop yang mudah untuk di gunakan, sedangkan WordPress sulit Drag Drop edit element halaman.

4. Blogger support Google Adsense yang mudah untuk kita gunakan pada Edit halaman, sedangkan WordPress tidak mensupport Google Andsense, meskipun banyak yang menyediakan plugin google Adnsense

5. WordPress lebih mudah dalam menangani spam karana telah di lengkapi dengan plugin anti spam, Sedangkan Blogger dapat di lakukan dengan moderation order dari commenting systemnya.

6. Para pengguna WordPress yang sombong di bandingkan dengan Blogger meskipun hanya beberapa saja, kenapa demikia.Sedangkan para pengguna Blogger sentiasa bertukar.
7. Apabila Anda telah mempunyai domain dan hosting sendiri software WordPress telah tersedia dan siap di install di panel Anda. Sedangkan Blogger tidak tersedia disana. Tetapi Anda juga boleh menggunakan domain Anda dan hosting pada Blogger.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: