RSS Feed

MENYELENGGARA LESEN PERISIAN

Mendapatkan Maklumat Mengenai Lesan Perisian

(a) Tiap-tiap perisian mempunyai license ia tersendiri. Contohnya, perisian syarikat seperti microsoft.

(b) Kesemua perisian mempunyai license ia sendiri mengikut procedure syarikat.

(c) Terdapat juga syrikat yang hanya memberikan perisian secara percuma, contohmya serpeti LINUX dan STAR OPTIC.

(d) Selalunya perisian yang mempunyai lisence akan lebih banyak dicetak berbanding dengan perisian yang percuma kerana lisense perisian yang mahal.

(e) Bagi perisian mempunyai license,untuk memasang sesuatu perisian. Contohnya microsoft windows mestilah mempunyai license yang sah supaya tidak dikena undang-undang.

(f) Bagi mendapat maklumat mempunyai lisence perisian, kita perlulah mengenalpasti dahulu mengenai perisian tersebut dan jenis license yang digunakan.

(g) Perlulah mengenai perbazaan antara lesen-lesen perisian yang ada.

(h) Lisence-lesence yang terdapat dipasang mempunyai jenis-jenis yang berbeza maka perlulah mengenalpasti jenis-jenis license yang perlu untuk sesebuah syarikat individu.

(i) Selalunya terdapat 2 jenis license yang dikeluarkan iaitu OPEN LICENSE dan SINGLE LICENSE.

(j) Bagi licence-license untuk sesebuah syarikat mula mendapat beberapa jenis license serpeti business license, corporation license, education license.

(k) Open license ialah satu license perisian yang mana bagi sesebuah CD mempunyai ramai pengguna. Contohya, satu CD mempunyai 10 atau 100 user. Lisense ini juga memudahkan bagi bagi memantau pengguna perisian tersebut. Lesen jenis ini selalunya digunakan dicawangan sesebuah syarikat.

(l) Single license pula adalah satu license terhad kepada seorang satu user sahaja. Jika memerlukan 10 license untuk pengguna marka perlu mendapatkan 10 CD yang berlainan.Ini akan menyukarkan pemantaunan penggunaan perisian tersebut. License jenis ini lebih ditujukan oleh pengguna persendirian atau individu.

(m) Kini banyak syarikat-syarikat dan inolividu yang menggunakan perisian yang dicetak rompak oleh golongan yang tidak tanggungjawab.

Mendapat license perisian atau license naik taraf

(i) Tiap-tiap perisian mempunyai versi- versi yang telah ditetapkan oleh mengeluar perisian.

(ii)Untuk menaik taraf perisian kepada versi yang lebih baru, marka perlulah mendapatkan license perisian tersebut yang baru.

(iii) Lisence perisian yang lama tidak boleh digunakan kerana ia terhad kepada versi yang lama sahaja.

(iv) License mestilah dibaharui jika license yang sedia ada tamat tempoh. Ini bergandung kepada perjanjian yang ada diantara pengguna dan pengeluar perisian.

(v) License perisian mestilah mengikut prosedur yang telah ditetapkansupaya ianya sah.

Mendokumentasi Laporan License Perisian

(a) Segala aktiviti yang dilakukan perlulah direkod supaya senang dirujuk pada masa harapa.

(b) Setelah diteliti dan setiap kali memeriksa license perisian, juruteknik berkenaan haruslah membuat laporan dan juga senarai bersemak (check list). Lagi setiap kali pemeriksaan dan pembaharuan license perisian tersebut.

(c) Untuk membuat kedua-dua tugas, juruteknik haruslah mengetahui mengenai procedure setiap license perisian yang bergunakan.

Mengenalpasti Pencerobohan Perisian

  • Bagi mengurus sebuah license perisian,seseorng bertanggungjawab menjaga license, haruslah peka mengenai license-license perisian dan jaga berjanjian yang telah ditejutui. Contohnya seseorng juruteknik haruslah memberitahu mengenai sati license perisian tersebut apabila license perisian tersebut hampil tamat dari tarikh penggunaanya.
  • Masalah-masalah lagi yang berkaitan dengan perisian dan license juga haruslah diloporkan.
  • Ini perlu supaya perisian yang digunakan dapat terus berfungsi dengan sepenuhnyan dan tidak berganggu operasi yang lain.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: